Totalt antall sidevisninger

mandag 28. november 2016

2016-11-26 Myskatrening etter brasme på Sørsåssjøen

Ble litt nysgjerrig på å teste myska med fòring på Sørsåssjøen etter at Erik fikk 3 og Jørn 2 brasmer på kula som var der. Skulle egentlig ha testet forrige helg, men våknet ikke før 08.10, og med 3 timer kjøring en vei så sto jeg over. Kjedelig å kjøre 6 timer for å få fiske 2,5-3 timer liksom.

Alt av stikker etc var jo rigga, så da det ikke var noen planer for denne lørdagen, så kunne jeg ta denne turen nå da. Fikk ikke med meg noen, men klarer fint å fiske på egenhånd også jeg. Tonje ønsket å hvile, og Bentis skulle på elgjakt. Christer er jo mildt sagt lite interessert i blankfisk, og syns ikke Sørsåssjøen er interessant nok å fiske abbor på heller.

Kom meg avgårde i sjudraget fra Askim. Passerte Espa litt før kl 9, og gradestokken viste 9 varmegrader. Håpløst varmt for at isene skal bli bedre. Da jeg kom frem til Sørssåsjøen så var det faktisk 1 minus. Snodig at det kan skille så mye i temperaturer. Er jo ikke mere en 3 mil i luftlinje mellom disse 2 stedene, og det nesten rett vest-øst.

Sto en bil på badeplassen der. Kjente igjen bilen, så forsto med en gang at det var Frode Nerberg som var utpå å fisket. Så gikk da ut til han å slo av en prat. Han hadde fått en 8-10 abborer allerede, så var vel litt bedre bett en på kula iallefall.

Snøen var borte fra isen, så var ikke så lett å kjenne igjen der jeg satt på kula. Borret og fisket vel ca 10 hull før jeg fant rett dyp, og da kjente jeg også igjen gamle hullene man kunne se i isen der. Fikk vel en 10-12 abborer i disse hullene så langt.

Fòret opp 4 hull på rad med 10 meters mellomrom. Slapp i en håndfull eller 2 i hvert hull. Par av hullene med klipt mark og dem andre med pinkies. var litt fisk i området, så tenkte å fiske litt abbor rundt i 30 minutter før jeg tester fòrhullene første gangen.

Fikk en og annen fisk, men sjelden mere en 1 eller 2 i dem hullene jeg kjente fisk i. Skulle jeg ikke få noe i fòrhullene etter at dem hadde hvilt en halvtime så var det en abborplass en annen plass på sjøen jeg ønsket å teste. Vi får se hvordan det går.

Halvtimen hadde gått, og startet å teste det ene hullet som lå lengst vest. Hadde noen småindikasjoner, men klarte ikke å kroke. Gikk da ned på 2,5mm myska og 0,08mm. Er det mort som driver å lurer så kan det være måten å kroke dem. Og ja, jeg fikk 1 mort på det. Men var ikke mort jeg var ute etter idag, så gikk videre for å teste hull nr.2. Ikke noe der. Hull nr.3, og gikk ikke mange minuttene før jeg kroket en bedre fisk her. Fisket fortsatt med 0,08mm sene, så måtte drille veldig forsiktig., Med frisk i minne at jeg ikke hadde klart å få opp brasme på denne på Tørråssjøen. Men gikk bedre denne gangen. Var ei brasme på litt over kiloen. Hullet var litt trangt, men jeg fikk den da opp.

Første brasma på målrettet fiske. Ca 1-1,1 kilo.
Borret opp et hull til i samme hullet slik at det skal bli lettere å få dem opp gjennom isen. Slapp ned igjen, og gikk ikke lange tiden før jeg kroket ei til. Litt mindre denne gangen. men nå er dem helt klart på plass, så da bytter jeg til ei stikke med 0,10mm i stedet. Litt lettere å drille dem da.

Brasme nr.2. litt mindre denne gangen.
 Frode hadde observert at jeg satt å drillet fisk, så han ble nok nysjerrig og ville komme bort å se på. han lagde seg et hull 8-10 meter sør for der jeg satt, og tror du ikke han kroket en skimmer, på TAFSEN, omtrent med en gang. Hehe. Og han fikk ennå en før jeg klarte å kroke ei til.

Mine 3 så langt var 2 over kiloen og en på 7-8 hg. Mens Frode sine var klart mindre. Fisker på 3-6 hg. Frode fikk vel 6-7 stk på tafsen før det ble vanskeligere for han, så da byttet han om til myska. Jeg byttet tilbake til hull nr.2 og nå var det fisk der også.

Her er min brasme nr.7. Et litt mindre eksemplar.

Dette var min nr.9, og det var en ordentlig kladd. Tipper opp mot 1,3-1,4 kilo.
Frode lå vel forran meg på antall på dette tidspunktet, men endel dårligere snitt. Er nok fordi jeg sitter i fòrhull, og dem store stiller seg der. Da må dem små vente litt på utsiden til dem store har spist seg ferdig.

Frode fikk et par litt bedre helt på tampen før han ga seg. Iallefall en av dem var over kiloen. Ble tråere hos meg også. Byttet til mitt fòrhull nr.3 igjen, og fikk en kilosfisk der også, men ble med den ene denne gangen. Gikk tilbake til hovedhullet mitt som jeg hadde fòret før jeg prøvde hull 3. Hadde forsåvidt også sluppet ned en håndfull på ca hver 3-4 brasme i tillegg.

Frode skulle på et julebord, så han dro hjem før meg. Han tippet han hadde 15 stk da han ga seg. Jeg hadde også 15 stk nå.

Bentis kom innom etter han var ferdig med elgjakta. Hadde startet å bli halvmørkt, og jeg hadde ikke fått noen brasme siste 20 minuttene. Byttet tilbake til 0,08mm sene når Bentis kom for å se om jeg kunne lirke opp en til.

Og ikke lenge etter han kom, så klarte jeg å få en til. Benterud vippet opp mobilen og tok en film av drillinga. Tøft å se i ettertid.

Video av brasmedrilling på 0,08mm sene: 

Fikk ei brasme til etter denne også. Så endte på 17 brasmer. I tillegg hadde jeg 2 morter og 18 abborer. Å si at dette var en vellykket test av brasmefiske med myska på is er vel en understatement. Jeg hadde igrunn stor tro på å få brasme, kanskje helt opp i 10 stk før jeg dro oppover. For jeg visste jo hvor dem sto for 14 dager siden, og tror også dette er stamplassen for dem om vinteren. Men fra å HÅPE på å få brasme og drømme om å få 10 brasmer til å FAKTISK FÅ 17, det er KULT!

Dette må gjentas ved en senere anledning. Meste av vinteren går vel med til å fiske abbor som vanlig, men skal nok få sneket inn en tur eller 10 med myska og fòring i løpet av vinteren også. Østfold bør jo være drømmefylket for nettopp slikt fiske. Sjøene i fylket er supernæringsrike, og da også drit fulle av blankfisk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Post Comment