torsdag 2. juli 2015

2015-06-27 24-timers tävling på Emsen

Dette er 4de året jeg deltar på denne konkurransen. Syns det er en utrolig artig sjø, og en fin setting. Er lenge å fiske 24 timer, men for meg personlig så går det veldig greit så lenge man tilrettelegger for det med tanke på reisen i forkant.

I år som i fjor så skulle jeg fiske på lag med Tonje. Var 2 andre norske lag med også. Krzy/Leszek samt Tommy/Jørn. Totalt var det påmeldt 9 lag til årets batalje.

Jeg og Tonje dro i år igjen til et overnattingssted i umiddelbar nærhet til sjøen på fredag, slik at vi kan sove så lenge som mulig inn mot konkurransen. Fant et sted inne i skogen 12km nord for Emsen. Hyggelige folk der som viste oss hytta, og hadde frokosten klar kl 08.00 neste morgen.

Krzy og Leszek lå litt bak oss i løypa, men ca 22.30 så var dem også i nærheten av Emsen. Ettersom dem aldri hadde vært der før så dro jeg dem i møte slik at jeg kunne vise dem sjøen. Jeg sto å ventet ved innkjøringen fra riksvei 62, og når dem så meg så fulgte dem etter de siste 500 meterne inn til sjøen. Viste dem de 2 peggene jeg satt på i 2012 og 2014. Dem slo opp teltet på peg 7 og la seg til å sove der til neste morgen.

Jeg dro tilbake til hytta og var i seng før midnatt. Plenty av tid å sove på når jeg ikke skulle opp før frokosten ble servert i 8-tiden. Våknet av meg selv 7.30 og fikk meg en dusj før frokost, og så videre til strekka.

Dro til peg 7 og var der 8.45 som avtalt. Sto å pratet med Krzy og Leszek, så kom brodern og Jørn som neste bil. Litt etter der kom også Roul. Vi dro da videre til påmeldingsstedet, slik at jeg kunne vise Krzy og Leszek resterende av peggene. Ville ikke kjøre inn på gården her i går kveld. Viktig å ikke ta seg for mye til rette overfor grunneieren syns jeg.

Alle var på plass til trekkingen som skulle starte kl 9.30. Fikk litt generell info av arrangøren. De 6 peggene her ved gården var greie, og borte på andre strekka så valgte vi å sette 2 lag på gamle peg 7, og peg 8 ble en ny peg som ligger mellom gamle peg 7 og peg 8. Grunnen til at vi kuttet gamle peg 8 er at der er det et lite skjær å sitte på til høyre på peggen, men den som må sitte til venstre må sitte veldig langt bak på en måte. Evt på skjæret der skjæret er under vann. Samt at det er ei stor buske over hodet der som gjør at man ikke klarer å fiske lengre toppknyttstenger en 7 meter. I alle fall på den venstre siden av peggen.

Dem bruker påmeldingslapper på dette stevnet, og man stokker alle disse kortene. Så trekker man et påmeldingskort, og det laget trekker sin peg fra en kortstokk. Så trekker det laget neste påmeldingskort. Tror jeg og Tonje fikk trekke som nr.3 eller 4. Skal være mulig å vinne fra alle pegger, men om jeg kunne valgt så ville jeg nok enten ha peg 1,2,7 eller 8. Jeg tok meg av trekkingen for meg og Tonje, og havnet på peg 4. Ikke sittet her før, og tror dette er peggen som går under kallenavnet maurtua.

Skulle til å kjøre bort til peggen, men bonden hadde satt opp sperring på den lille gressveien som går bortover der. Forstår jo det godt om det er bløtt, for da kunne det fort bli til en dirtroad. Denne veien har alltid vært åpen, så jeg hadde lagt igjen tralla hjemme. Jaja, da blir det det en 8-10 gåturer med utstyr fra bilen og 120-130 meter bort til peggen. Tar det som trening.

Vi tittet litt på peggen, og var ikke så mye maur her i år. Godt var det, for kan tidvis være ille her visstnok. På høyresiden av peggen så var det noe busker over hodet på ca 7 meter toppknytt. Tonje med vond hånd ville kun fiske feeder og 5-meter etter mort, så da tok hu frivillig plassen under buska der. Så da satt jeg meg 5 meter lengre til venstre, og da hadde jeg ikke noe busker over hodet.

Jeg rigget opp 4 meter til mort, 13 meter til brasme, 2 x baggere på samme som 13, en med svart og en med rød hydro. 1 sliderstang med 16 grams Cralusso og 2 feederstenger. Skulle rigge ei slider til, men rakk det faktisk ikke før det var tid for fòring. Men kunne jo sette opp den senere da.

I fòringen kastet jeg 7-8 appelsiner med mat i på 13, og koppet 1 kopp full i oppklipt mark, og en kopp til full med caster og død maggot. På slider/feederplassen brukte jeg feederstanga med en gigafeeder på til å fòre. Stanga, en Taunus med kastevekt opp til 100 gram, var faktisk litt svak for dette, men gikk greit med å lempe feedern ut. Får ta med meg 3 lbs pike-stanga ved neste korsvei. Kastet vel en 30-40 kast, og i hver feeder var det relativt mye caster og dødmaggot.

Det er uhorvelig mye brasme i denne sjøen, så skal man klare å holde på disse gigastimene så må man gi dem mat. Jeg har relativt mye døde røde og døde hvite maggot samt casters i fryseren hjemme. Jeg er mest glad i å bruke døde røde. Men ettersom dette ikke er en så veldig høytidelig konkurranse, så valgte jeg å ta med mye døde hvite for å bli kvitt litt. Så hadde faktisk med meg en full kjølebag med døde hvite som jeg har forseglet i vakuumposer. Hadde en kjølebag til som også var full, og i den hadde jeg halvparten døde røde og resten casters. Tipper det var 7-8 liter døde hvite, ca 6 liter døde røde og ca 4 liter casters. Så totalt 17-18 liter maggot/casters og i tillegg et par kilo mark, og hadde med meg 12 store bokser mais i tillegg. Fiskene på peg 4 skal ikke sulte.

På vår venstre side hadde vi arrangørene, Ronny og Jocke. Til høyre, men sikkert 100 meter lengre bort, så satt brodern og Jørn. Var en skog i mellom, så vi hadde ikke sjans å se dem. Krzy og Leszek trakk den nye peggen mellom gamle peg  7 og 8, og hadde da kanten der borte.

Jeg startet på slider, mens Tonje startet på 4 meter. Lite fisk i starten, men slik er det ofte. Tonje fikk første fisken etter en halvtime eller noe. En liten mort. Jeg gikk også inn på 4, men ingenting. Prøvde også 13 meter, men ikke noe der heller. Ut på slider igjen, men ingenting. Så la da ut feedern i stedet.

Krzy ringte etter 1 time, og dem hadde 7 brasmer og over 30 mort allerede. Etter 2 timer var dem oppe 15 bramser og 15 morter. Og da hadde jeg klart å få mine 2 første brasmer også, på feeder.

Jeg gikk over til slider, og fikk vel 1 på det, men så dødt. Var nesten vindstille, men duppen driftet saaakte mot venstre alikevel. Hvert sliderkast varte vel fort i 3 minutter. Kastet ut feederen igjen, og da beit det klart kjappere. Etter hvert fikk jeg en par brasmer på rad på feeder, on the drop. Da skal jo slider være klart bedre, så gikk over på det igjen. Men fikk kun ei, så dødt igjen. Over på feeder, og da beit det med en gang.

Var ikke tvil om at brasma ville at agnet skulle ligge helt stille på bunnen. Tipper jeg burde ha rigget en sliderdupp på 20+ gram og lagt 2-3 gram på bunnen for å ankre den opp, men jeg gjorde aldri det.

Kl 18.30 var jeg oppe i 23 brasmer. Krzy og Leszek ledet fortsatt på oss. Husker ikke hva dem hadde nå, men nesten det dobbelte tror jeg.

Kl 20.30 var jeg oppe i 42 brasmer. Hadde tatt litt innpå Krzy nå. Naboene deres på peg 8 (Patrik og Mathias) hadde startet å få veldig bra. Mens Krzy og Lesz sleit med en del mort på slider og match. Syns det var rart dem klarte å få bra på match og ikke jeg, men dem satt 90 grader i forhold til meg, så tror dem hadde vinden midt i ryggen, og da drifter vel ikke duppen noe sideveis.

Jeg hadde vært ute å prøvd TAP i 3 minutter ca hver time for å se om dem dukket opp der. La i en kopp med mat etter hver gang det ikke var noe der. Men når jeg gikk ut der i 20 tiden så var det noen brasmer på plass. Dessverre litt små til å begynne med. Og dessverre mistet jeg nesten halvparten av dem jeg kroket. Kjørte med svart hydro. Bagger TAP-fiske. Tonje foreslo å gå ned til blå hydro, for kanskje det skulle hjelpe på at jeg ikke mistet på mange. Gjorde det etter hvert, og da mistet jeg klart færre ja. Brasmefisket på TAP varte vel i 1-1.15 og fikk vel lurt opp en ca 15 brasmer på den tiden i alle fall.Kl 21.30 hadde jeg 50 brasmer. Tonje hadde vel ca 15 tipper jeg. Fisket hadde død ut på TAP, så jeg og Tonje tok oss ei matpause. Grillet pølser på en engangsgrill. Godt med varm mat i kroppen.

Tonje gikk å la seg for å sove i bilen sånn ca i 1-tiden. Da hadde jeg 64 brasmer og Tonje hadde 23 stk.

Bettet gjennom natta var ikke all verdens. Fikk jo en og annen, men ikke bra. Tonje hadde sagt at jeg skulle ringe å vekke hu om det ble bra. Kl 03.30 så fikk jeg 5 brasmer på 5 kast på rad, så da ringte jeg hu. Ringte ut uten at hu tok den. Må ha satt den på lydløs. Så jeg fisket bare på videre.

Kl 4.30 kom Tonje tilbake. Var ikke noe ordentlig drag i brasma nå heller, men fikk en her og der. Våre naboer til venstre startet å få litt bedre nå. Han nærmest meg hadde kun 10 brasmer når jeg var oppe i 70, men nå hadde han startet å ta innpå litt.


Kl 09.40 var jeg oppe i 118 brasmer. Tonje hadde vel 35 stk nå. Pratet med Krzy igjen. Peg 8 hadde gått forbi dem. Mathias og Patrik hadde over 200 bramser nå. Patrik hadde vel 98 og Mathias noen flere hadde dem sagt. Krzy hadde kommet ut av tellinga nå han fikk vond i ryggen i 20-21 tiden i går kveld. Men han var sikker på at peg 8 hadde mere en dem. Jeg og Tonje hadde jo under 150 fisk, så vi ville vel ikke klare å komme opp i 200.

Kl ble 12.00 og jeg endte på 134 brasmer. Tonje endte 49 brasmer.

Ut fra ryktene på strekka så hadde jeg og Tonje mest av oss 6 som satt ved gården. Men hørtes jo ut som peg 8 skulle dra avgårde med seieren, og Krzy og Lesz hadde også bra, så dem skulle vel klare 2.plassen antagelig.

Vi startet på peg 1. Jeg lånte bort tripod og 25 kilos Salter til arrangøren.

På peg 1 satt Daniel og Patrik Z. Daniel hadde vært innom tidlig på morgenen og rapportert om at dem ikke hadde fått dritbra der så langt, men han hadde en fremoverlent og positiv innstilling å sa noe sånt som at han skulle gå tilbake til plassen sin å ta igjen det han lå bak oss. Bra. Laget veide inn 101.340 gram, og det var jo en meget respektabel vekt.

Jeg måtte jo da starte å kalkulere på hva jeg og Tonje kunne ha. Jeg 134 brasmer og Tonje 49 brasmer vil si 183 brasmer. Noen av dem var små, spes dem jeg fikk på TAP, men vil da tro snittet var på i alle fall 7 hg, så da ville vi i så fall ha ca 128 kilo. Så følte meg relativt trygg på at vi skulle ha mere en peg 1.

På peg 2 satt Jesper og Thomas, og dem veide inn 74.820 gram.

På peg 3 satt naboene våre, arrangørene Ronny og Jocke. Tror dem hadde tatt litt inn på oss fra kl 04.00 og til slutt, men ikke mye. Dem veide inn 79.420 gram.

Så var det meg og Tonje på peg 4 da. Jeg hadde 3 keepnett. Et med 34 stk i og dem 2 andre med 50 brasmer i hver. Startet å veie inn mitt nett med 34 stk i. Så at det var for mye for en veiing med 25-kilosvekta. Det virket jo lovende. Tror første nettet var i overkant av 30 kilo, så var da tett opp mot kiloen i snitt i det nettet. Neste nettet med 50 brasmer i visste jeg at det ikke var like bra snitt i, for der hadde jeg alle dem TAP-brasmene. Husker ikke vekta i det, men var vel rundt 35 kilo. Fikk veid siste nettet også, og totalt hadde jeg ca 104 kilo. Så da slo jeg min egen individuelle rekord fra denne sjøen med 1 kilo. Hadde 103 kilo i 2012, og da besto fangsten av 170 brasmer og 100 mort. Dårligere snitt den gangen. Antageligvis fordi jeg da tok flesteparten på slider.

Tonje sine 49 brasmer veide ca 35 kilo, så da tok vi over ledelsen i konkurransen så langt med våre 139.400 gram.

Snittvekten på våre 183 brasmer ble da 761 gram.

Visste at Krzy og Leszek hadde fått mesteparten av sine brasmer på match og slider, så kanskje snittvekten kunne bli avgjørende mot dem?

Neste lag til veiing var brodern og Jørn. Visste at dem hadde fått dårlig. Virket som det var mindre brasmer i det området. Uviss grunn, for både peg 5 og 6 er kapable til å levere vinneren. Brodern hadde vel 38 brasmer og 275 mort. Jørn noe mindre. Til sammen hadde dem 58.420 gram.

På peg 6 satt Roul og hans kompis. Arrangøren hadde snudd brygga der nå slik at begge kunne fiske ved siden av hverandre. Når jeg trakk denne plassen sammen med Raino for mange år siden så måtte jeg sitte bak Raino å fiske, og det var jo ikke optimalt. Roul og kompisen hadde fått ennå dårligere en brodern og Jørn og veide inn 34.540 gram.

Da var vi ferdig med alle peggene borte ved gården. Og jeg og Tonje hadde da mest av oss som satt her borte. Var også det jeg følte underveis i konkurransen.

Men nå skal det da avgjøres. Peg 8 med Matias og Patrik var favoritter ettersom dem hadde rapportert over 200 brasmer når det fortsatt gjensto 4-5 timer av konkurransen, samt at Krzy og Leszek hadde også ledet på meg og Tonje iallefall helt frem til morgenen.

Men først peg 7 med Per «Chefen» og Niklas Gustavsson. Dem veide inn 81.120 gram.

På peg 8 veide vi inn Patrik først, og hans 2 keepnett veide rundt 55 kilo tror jeg det var. Da ville i så fall Mathias ha over 80 kilo for å ta oss. Måtte veie han i 3-4 omganger, og når jeg dreiv å skulle lese opp siste vekten hans så begynte folk å gratulere meg og Tonje. Jeg selv visste ikke ennå. Men gikk bort til arrangøren for å se, og det stemte jo det. Mathias og Patrik la seg 7 kilo bak med sine 132.600 gram. Dem hadde jo over 200 brasmer som dem sa, så da måtte dem ha dårlig snitt i forhold til meg og Tonje.

Men jeg vil ikke ha noen gratulasjoner før vi hadde veid inn Krzy og Lesz. Dem hadde kommet ut av tellinga på rundt 100 brasmer i går kveld, så kan godt hende dem har mere en dem selv tror. Etter 5-6 veiinger viste det seg at dem endte opp på 117.860 gram og plasserte seg på 3.plass.

Så da dro faktisk jeg og Tonje i land årets 24-timer på Emsen. Deilig.

1 Niklas Strengelsrud och Tonje Hauger 139400
2 Mathias Andren och Palle Dahlström 132600
3 Krzystof och Leszek 117860
4 Patrik Z och 
Daniel Malmquist 101340
5 Per chefen Nilsson och Niklas Gustafsson 81120
6 Ronny Basth och Jocke Hanssen 79420
7 Jesper Dyberg och Thomas Larsson 74820
8 
Tommy Strengelsrud och Jörn Jörgensen 58420
9 Hagfors Stålmän ( ringrostiga) 34540


Skulle gjerne ha fått flere på slider, men var ikke tvil om at brasma ville ha agnet servert helt rolig, og da var feederen bedre. Hadde jeg fått disse 2 NO-LIMIT-stengene jeg har bestilt av Roger kunne jeg kanskje ha fått til en slik presentasjon på slider, men dem stengene har jeg ikke fått. Ikke Roger sin feil da, for Colmic produserer dem ikke selv om dem står i katalogen. Latterlig. Men tanken med slider er at om jeg kjører f.eks en 30+5 slider, så kan jeg legge f.eks 3,5 gram på bunnen, og fortsatt være innenfor VM-reglene, og da få ankret opp duppen. Var ikke mye vind denne gangen, så tror 3,5 gram skulle holdt til å ankre. Det får være en ting jeg noterer meg å vurderer å prøve ved neste korsvei.

Takker for årets arrangement til arrangørene og også til deltakerene, så håper jeg vi sees til samme tid og samme sted neste år.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Post Comment