torsdag 22. september 2011

2011-09-22 Metoder for å ta imot fisk og kroke av fisk under meite med kortstenger

Har de siste dagene tenkt en del på hvordan jeg selv fisker med kortstenger, og hvordan andre gjør det. 5 testpersoner er med i denne artikkel.

Kan begynne med meg selv:
Jeg svinger fisken inn, og 98% av fiskene treffer mot overkropp/mageregionen. Jeg har da tidligere brukt både 17 liter og 40 liter med vann mellom benene på fotplattformen, og stort sett alle som detter av i fanget har da havnet i bøtta. Siste turen prøvde jeg forkledet som hører med lauekeepnettet mitt, og denne har samme funksjonen som bøtte. All fisken som treffer overkroppen eller mot fanget mitt/bena mine vil automatisk skli nedi keepnettet. Så da slipper jeg å sitte og tenke på fiskene som har havnet i bøtta, noe jeg gjorde før. For etter 30 min – 1 time i bøtta blir det lite surstoff oppi der, og fiskene vil dø. Og det har faktisk plaget tankene mine en del opp gjennom åra. Har brukt å ta meg tid til å tømme fisken fra bøtta til keepnettet med jevne mellomrom. Det problemet er nå eliminert.
Men så kommer punktet der jeg har et absolutt forbedringspotensial. Avkrokingen/agningen!


Jeg har en uvane med å ta både pekefinger og langfinger over på «gal» side av stanga for å kroke av fisken.
Aner ikke hvorfor, for jeg har mere en lange nok fingre til og ikke å trenge å gjøre dette. Det kan være skjelvingen min som gjør at jeg underbevist har gjort slik i alle år. Men fra neste år skal jeg prøve å tvinge meg til å slutte å ta fingrene over på «feil» side.

Jeg tar også fingrene over ved agning.

Neste person som jeg ser på teknikken til blir Tøddy:
Sist vi fisket sammen så observerte jeg at han tok imot fisket litt til venstre for kroppen, og at han ikke tok tak i fisken slik jeg gjør, men tok tak i sena rett over fisken.


Her ser dere han er i ferd med å ta tak i sena over fisken.
Her har han fått tak i sena, og er i ferd med å ta et nytt grep.


Her har da fått fisken inn i venstre hånd ser det ut til, og jeg observerer også at han har samme uvane som meg, og tar i alle fall pekefingeren over på «feil» side av stanga.


Neste testperson ut er Simon Willsmore fra England.
I siste utgave av Matchfishing Magazine var det en artikkel om han, der han fisket 2 meter og 3 meter etter gudgeon
Jeg er usikker på hvordan han svinger inn fisken, men det var et bilde av hvordan han kroket av fisken (og antagelig også hvordan han agner):

Her har vi altså ennå en som tar både pekefinger og langfinger over på «feil» side av stanga.
Engelskmenn er kanskje ikke kjent for å være noe spesielt gode på småfisk, men allikevel artig å sammenligne.Neste testperson ut har jeg ingen bilder av, men jeg diskuterte dette temaet med han senest i går, og det er Runar Sperstad:
Han forteller at han ikke tar fingrene på andre siden av stanga, hverken på avkroking eller agning, så jeg personlig mener han gjør det riktige her. Men han fortalte også at når han svinger inn fisk, så svinger han dem ikke til kroppen, men til venstre for kroppen. All fisk som da detter av idet fisken er i ferd med å treffe hånda, vil da lande et sted i nærheten av fòrbaljene på sidebordet. Han brukte 17 liter med vann mellom bena på fotplattformen på siste tur, men altså svært få av fiskene vil da lande der. Men bøtta har jo en funksjon i tillegg til og evt ta imot fisk, og det er å fungere som vaskefat. Og for alt jeg vet kan det være eneste grunnen til at Runar har bøtta der.
Siste person forblir navnløs, men jeg har observert at han tar først imot fisken, låser stanga oppe i armhulen, slik at han får begge hender frie. Deretter kroker han da av fisken, slipper den i keepnettet. Slipper deretter låsingen i armhulen slik at stanga faller ned i hånda igjen, og kan kaste ut på nytt. Jeg ser på det som en ennå mye større uvane enn og bare ta 1-2 fingre over på feil side av stanga. Og det må jo bli et stort tidstap pr fisk å gjøre det på denne måten.
Vil avslutte med å si at i samme artikkel som Willsmore var i, så sto det at Milo Columbo har pers på 543 fisk på 1 time. Det betyr 9,09 fisk i minuttet, og da altså en fisk hvert 6,629 sekund.
Jeg er vel ikke helt overbevist om han han da har fisket med maggot eller pinkies, men lurer da på om han har brukt ei plastkule eller lignende, slik at han ikke har trengt å agne en eneste gang på de 543 fiskene. Jeg har spurt gutta som har lagd artikkelen om dette, og håper på å få et svar. J

Hadde vært artig om folk la inn kommentarer nedenfor artikkelen for å se hvordan andre gjør det. Er faktisk ikke sikkert dere vet hvordan dere gjør det selv… Jeg visste for så vidt at jeg gjorde «feil» ved avkroking/agning, men var allikevel litt spesielt å få sett det på bilder.

2 kommentarer:

 1. Helt riktig observert av meg Niklas ;) er enig i at det ikke er det optimale,ihvertfall ikke på store lauer og småmort.
  Men ved mindre fisk 10g og nedover har jeg en annen uvane,jeg tar imot fisken med den hånda jeg har stanga i?? har prøvd å unngå det,men faller tilbake i den noe urytmiske fiskinga.. Fungerer meget bra hvis jeg klarer å fange fisken med en gang,men det blir fort litt surr..
  Dette må testes mer,altså forskjellige avkrokningsmuligheter ;)

  Tøddy

  SvarSlett
 2. Den stillingen jeg hadde på tunevannet med backhand mottak,tror jeg at jeg bare har hatt der og det tror jeg må være at jeg hadde så vondt iryggen den dagen.
  Satt liksom litt forskjært ;)

  SvarSlett

Post Comment