Totalt antall sidevisninger

torsdag 3. april 2014

2014-03-30 Isfiskekonkurranse på Nord-Mesna

For noen uker siden var Dag Even å prøvefisket Næra, og det viste seg dessverre å være like dårlig, eller nesten ennå dårligere fiske en fryktet. Konkurransene i fjor ga jo mye lavere vekter en normalt, og dem ryktene vi hadde fått gjennom sommeren om at folk så si ikke fikk en eneste abbor viste seg å være ganske så presise. På 2,5 timer fiske i Sør-Næra så klarte Dag Even å oppnå ETT eneste napp. Han dro videre opp i Nord-Næra, og der klarte han å få et 30-talls småfisker på ei lita rose på 20x20 meter, ellers var det dødt i store deler av Nord-Næra også.

Så noen uker i forkant av Næra-Nappet så Dag Even seg nødt til å avlyse stevnet for å skåne dem få abborene som er igjen i Næra. En helt riktig avgjørelse om du spør meg. Hva som har skjedd på Næra er ikke godt å si. Jeg nekter å tro at det er fiskepresset som har tatt knekken på sjøen, for fiskes jo langt fra hardt oppå der. Og sjøen er jo i tillegg gedigen. Vanvittig mange kubikk med vann. Kan det være noe utslipp fra sagbruket i sør? Kan det være noe utslipp fra noen av gårdene oppe i nord? Ikke vet jeg, og det får vi nok heller aldri vite. Jeg krysser bare fingrene og håper at sjøen kan komme opp mot sine storhetstider igjen. Har friskt i minne den gangen i Finn Erik vant Næranappet i 2008 på 23.190 gram på 4 timer fiske. http://www.raufjoringen.no/nyheter/?idr=176

Ok, tilbake til nåtiden. Jeg og Tonje hadde jo vært med på kula på Garsjøen på Totenåsen, så vi dro rett videre til et hotell på Lillehammer. Har vært nok kjøring i vinter med tanke på den dårlige vinteren. Skal bli godt med kun 15 km kjøring fra hotellet og opp til Mesna. Hotellet var forresten meget bra. Gratis vafler som man kunne steke selv frem til kl 18, og fra kl 18 til 21 så var det gratis kveldsmat. Av varmmat hadde dem denne kvelden sei i en deilig saus med ris til, ellers sto det masse salater, oster, brød, suppe og til og med dessert. Bra at ikke alle gjester er slike storspisere som meg, for da tror jeg ikke det hotellet går i overskudd på sine gjester.

Lang natts søvn og opp til en deilig frokost. 15 minutts kjøretur bort til Nord-Mesna. Dag Even hadde ordnet med parkering inne på trevarehandelen sitt område. Stedet var mere en egnet slik jeg så det. Masse parkeringsmuligheter.

Var litt lavt oppmøte syns jeg. Kom vel rundt 85 fiskere. Denne sjøen kan jo levere fangster så det synger, men ikke vært her på en del år, så vet jo ikke hvordan den er nå. Jeg hadde med meg 4 pimpelstikker og hadde plan om å kun fisk med dem. Var med en par tafsstikker i sekken også, men håpet at bettet var såpass at dem skulle bli overflødige.

Starten gikk og jeg og Tonje satte kursen mot der jeg har fisket mine treningsturer for mange år siden. Var også noen andre som dro i retning der, men dette er en såpass stor sjø at det mest sannsynlig ikke ville bli noen klynge uansett.

Fisket startet og fikk jo som vanlig denne vinteren ikke noe fisk på de første 8-10 hullene. Nærmet meg et skjær som stakk opp hvor Reidar Moen satt. Fikk et hull med ett par 20 grammere i. Ikke akkurat den størrelsen jeg hadde håpet på. Gjorde et hull 10 meter bortenfor, men kun 1 stk 20 grammer der. Ikke noe blivende sted, så gikk bare 50 meter videre bortover.

Hadde et hull der med ca 10 fisker i. Mest smått, men også ett par fisker som minnet noe om Mesna-fisk. Borret et par hull til i nærheten, men var ikke noe der, så da var det bare å fortsetter nordover. Var ikke noe i den vika jeg passerte og begynte å nærme meg Harald Hovde. Fikk en par hektosfisk 30 meter på bortsiden av Harald, men heller ikke her noe rundt. Møtte på Kolstad, og han hadde fått noen fisker i et hull ute på 8 meter, men heller ikke han hadde fått noe i hullene rundt.

Kom rundt en odde nå, og visste at det var et stort undervannsplatå her. Var vel først her Tonje klarte å få sine første fisker. Jeg fikk en og annen i hvert 5’te hull eller noe. Rimelig ræva altså. Videre nordover var det borret allerede, og ut fra hvordan dem hadde borret hadde dem ikke fått noe.

Foto: Tonje Hauger

Hva gjør jeg? Velger å forflytte meg til andre siden av sjøen. Kom dit, men der var det allerede borret og igjen så jeg på hullene at dem ikke hadde fått noe der. Testet et gammelt hull bare for å se, men ingenting.

Møtte på Tom Erling og Remi. Tom Erling hadde kun 2 fisk så lang og Remi hadde 7. Jeg selv hadde da 20 fisker. Begge 2 var svette i panna og så ut til at dem hadde vært over store deler av denne siden av sjøen. Tom E fortalte at Dag E hadde tidlig fått 5-6 kilo i ei lita vik helt inne på 1,5 meter. Men antagelig ganske tilfeldig altså.

Jeg borret meg noen hull utover mot midten av sjøen. I første hullet når jeg var på ca 10 meters dyp så sugde det seg på en 2 hg abbor. Dessverre var det den eneste jeg kjente i det hullet. Og ikke noe i hulla rundt heller. Kom meg ut på 20 meter, men kjente ikke noe. Og ikke hadde jeg mere en 20 meter sene på denne stikka, så på med sekken igjen og over mot andre siden av sjøen, men denne gangen mye nærmere starten.

Så det satt noen der å fikk noen småfisker. Jeg borret meg innover fra rundt 10 meters dyp. Var da 50 meter fra dem som fikk fisk. Når jeg kom inn på 20 meter fra dem så fikk jeg noen fisker også. Fikk vel faktisk over 20 fisk i dette hullet. Først noen 50 grammere, så begynte dem å bli leie å kroke. Slapp da ned en 37mm Kaj med en str 18 treblekrok på. Lurte opp en del 15-20 grammere til på denne.

Jeg var på lag med Runar og Christer i dag, så måtte prøve å få noen kilo i sekken for laget sin del. Så ble i dette området og gnudde ut siste timen. Gjorde et hull midt inne i ei klynge med gamle hull, og da fikk jeg brått 3 stk på 100-150 gram. Men ikke noen små og ikke noe rundt.

Kolstad og Mæhlum satt 50-60 meter lengre ut i sjøen for meg og fikk en del småfisk. Så når det var igjen 10 minutter så gikk jeg å satte meg 15 meter til side for dem men på samme linja. Der var det relativt bra, og også en del grei fisk opp mot 100 gram. Fikk vel fort 15 fisker i det hullet. Sluttskuddet gikk og jeg endte på 81 fisker. Så da hadde jeg klart å lure opp 60 fisker siste timen.

Dem som hadde fått best i dag hadde stort sett sittet ved starten tror jeg. Er jo der elva kommer inn, så ikke noe bombe at det kan stå litt fisk der. Og virket også som dem som satt der hadde tafset og ikke fisket pimpel. Sikkert ikke dumt på en dag som dette da fisken ikke er i støtet.

Vant gjorde Magne Moløkken med 13.094 gram. Det var mere som ei Mesnavekt ja. :) I HS vant Odd Henning med 11.440 gram. Dag Even ble nr.3 i HS med 7900 gram, og da forstår jeg jo at han ikke hadde hatt all verdens fiske utenom det godhullet han hadde hatt i starten.

Jeg selv veide inn 3798 gram, noe som gir et snitt på 46,88 gram. Men fisken var stort sett enten 20 gram eller 80-100 gram.

Tonje som jeg stakk fra etter 2-2,5 timer hadde funnet noe fisk etter hu hadde byttet side av sjøen, så hun endte på 4112 og slo da meg i dag igjen. Men dessverre for henne så hadde flere av dem andre damene sittet ved starten, noen som da gjorde at dem hadde høyere vekter og dyttet Tonje ned til 4 plass.

Christer og Runar hadde leitet febrilsk etter fisk over store deler av sjøen, men ikke funnet noe så begge 2 var faktisk bak til og med meg i vekt i dag.

Fullstendige resultater fra dagen kan dere se her: http://www.raufjoringen.no/nyheter/?idr=897

Var uansett en flott dag på isen med nydelig vær og nydelige gangforhold på isen. Selv vet jeg at sjøen ikke leverte i nærheten av den har i potensiale, så jeg vil LETT møte opp her ved en evt neste konkurranse her.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Post Comment