Totalt antall sidevisninger

tirsdag 10. februar 2015

2015-02-10 NJFF's regelverk for isfiske

Det har vært en del diskusjoner i miljøet etter dem nye reglene for isfiske tredde i kraft like før nyttår. Jeg tar meg den friheten å skrive litt om noen av punktene, og kommenter gjerne om dere en enig/uenig i mine kommentarer:


Dette er ikke en stor sak, men fra tid til annen så er det noen som fisker for 2 forskjellige klubber under samme isfiskesesong. Det er da ikke lov. Det står ikke noe om KM, men her tolker jeg den annerledes. Hadde jeg vært hovedmedlem i SFK Acerina og sidemedlem i f.eks SFK Raufjøringen, så hadde jeg stilt opp på begge dem KM’ene. Det er ikke lov i FM, men jeg hadde altså gjort det på KM.


Klasse 4, junior, 12-16 år er en unisexklasse. Tror dette er nytt, for mener bestemt at det før var yngre junior jente og yngre junior gutt. Er jo dessverre ikke mange med i den klassen, så slik premieringsmessig er det jo lettere for arrangøren, men tviler sterkt på at det er bra for evt rekruttering. Ei jente på 12 år må da konkurrere mot en gutt på 16 år. Der er det ganske mange kilo muskler i forskjell. Vi som arrangører burde vel egentlig premiere alle under 16 år, og ikke bare alle under 12 år. Om så sisteplass i junior bare får en kvikklunchsjokolade eller noe.


Nytt av året er at damene kan stille med 2-mannslag i stedet for 3-mannslag. Forstår jo helt motivasjonen for hvorfor. Er jo ikke så mange klubber som har 3 jenter, men har 2. Ulempen med denne regelen er jo at 2 damer så si aldri vil klare å slå et 3-mannslag, så dem vil aldri vinne den gjeveste lagNM eller FM tittelen. Men når det er sagt, så kan damene velge å fiske 3-mannslag, eller mixlag eller hva man selv vil. Så 2-mannslag er en mulighet og ikke en begrensning.


Kun 5 av 6 NC-stevner teller, og ikke 6 av 6. Dette er vel veldig bra for dem mindre klassene der alle får poeng hver gang. Er man forhindret til å stille på et stevne, så vil man så si sikkert ikke klare å vinne Norgescupen i den klassen.


Dette er en regel som ligger veldig godt i ryggmargen på den norske isfiskeren, så ikke vært noe stort problem frem til nå. Men det blir stadig flere med fra østblokklandene, noe som selvsagt er positivt, og dem er ikke like vant til slik som å borre fast borret i isen mellom hvert hull. Dette ble observert nå senest på Heivannet i helga, og det foreligger også bildebevis på det. Og som det da står i reglementet, så gi først en advarsel, hjelper ikke det skal personen diskes og bortvises fra konkurranseområdet. Her må vi alle passe på, for vi har jo ikke for vane at en fra arrangørklubben kan gå rundt å se etter slike regelbrudd, for vi alle fisker jo. Prøv å fortell personen at han må borre fast. Hjelper det ikke så si at man vil ta det med juryen, og ta bilde av det. Så må juryen være rakrygget å diske personen. Om vi lar slike ting slippe gjennom gjør vi oss selv bare en bjørnetjeneste, og vi vil aldri får bukt med regelbruddet.


Med disse nymotens smarttelefonene vi alle går rundt med, så er det i grunn veldig lett å jukse om man ønsker det. Man kan ha grunntopper etc i telefonen fra tidligere og kan bare følge telefonen sin for å finne toppen på grunna. Jeg har selv hørt om folk som har gått å tittet ned i telefonen sin på vei ut. Men vet jo ikke om personen bare går å leser VG-nett eller om han faktisk går etter kartkoordinat. Det er IKKE lov å bruke telefonen til å finne grunntopper etc.

Har også hørt noen har sagt at det ringer på isen, og den som tar telefonen svarer f.eks «det er lite fisk i dette området heller». Da er det ikke noe tvil om at det er 2 kompiser som, ved bruk av elektroniske hjelpemidler, samarbeider om å finne ut hvor fisken står på sjøen. Regelbrudd


Nytt av året er at det er lov med truger. Kan sikkert være lurt på steder med mye snø med overvann under snøen igjen. Kan man løpe oppå med truger så kommer man seg fort dobbelt så langt avgårde som en som ikke har truger.


På det med at personer plikter å gå direkte til innveiingsplassen uten å gå via bil syndes det ofte på. Og det har jeg sikkert syndet på selv også. Men det er altså ikke lov å gå via bilen før man veier inn. Her tror jeg vi som arrangerer må bli flinkere. Sette opp rister ute på isen, og sluse folk rett til vekta etter det. Er mange stedet der rister og vekt står midt inne blant alle bilene, og da er det ikke noe rart at folk går via bilene sine.


Får da inderlig håpe at det ikke er noen som gir sin fisk til en annen deltaker.

Og er enig i at all fisk bør telle i barneklassen, men da må man samtidig ikke la dem samme barnene telle i Nordiskuttaket. For om det er på en særdeles mortrik sjø, så kan man risikere at barnet som kanskje får mye mort klarer å slå den 18-årige gutten som kun har lov å fiske etter abbor.

All fisk skal drepes omgående. Bør være en selvfølge, men hører jo stadig vekk om folk som sitter å knekker inne i målområdet. Finner og østblokkere har heller ikke for vane å drepe fisken umiddelbart, så her får man bare følge med. Regelen på dette er klokkeklar.Jeg satt selv i utvalget i Østfold for å se på regelendringen vi nå har fått. Jeg ville at det skulle bli et absoluttkrav med bruk av rister på NC. Om det skulle være en økonomisk utfordring på det, så kan fylkeslaget kjøpe inn ristene, og så kunne klubbene låne disse av fylkeslaget ved sine stevner. Men ser at reglene falt ned på at det kun skal tilstrebes bruk av rist, balje eller lignende og ikke et absoluttkrav. Bedre en før, men fortsatt for svakt, syns jeg.


Denne liker jeg, og er mye bedre en slik dette punktet var beskrevet før. Spesielt på dem stevnene der morten teller. For i forkant av norgescup, NM, FM og andre åpne terminfestede stevner er det forbud mot fòring 5 dager før og også under stevnet. Her er det ikke rom for noe tolkning, fòring er forbudt 5 dager før og under. Så da er det opp til arrangørene å påse at ingen er ute på isene sine dagene i forveien av stevnet å slipper ned brød etc.


Denne liker jeg også veldig godt. Foran ALLE terminlisteførte stevner er det fiskeforbud i minimum 5 dager før konkurransedagen. Ikke bare på NC altså. Og arrangøren kan ved innmelding av sitt stevne utvide til 7 dager. 

Håper at folk tar seg tid til å lese dette blogginnlegget. Og pass på i deres nærområde på isen. Legg ikke alt i hendene på arrangør og jury. Ser dere regelbrudd så da det opp med vedkommende. Ta bilder der ting kan dokumenteres. Vi alle ønsker oss en ren og juksefri hobby. Kan mulig høres ut som jeg tror det er mye juksing rundt omkring, men det tror jeg ikke det er.

Det fullstendige regelverket kan dere finne her: http://www.njff.no/fiske/Documents/Regelverk%20for%20fiskekonkurranser.pdf#search=regelverk%20isfiske

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Post Comment